Alaçatı Ot Festivali 2017 ve 2018 izlenimleri ve fotoğrafları

Alaçatı Ot Festivali İzmir’in Alaçatı ilçesinde her yıl Nisan ayında düzenlenen geniş katılımlı bir festivaldir. Adı üzerinde teması Ege’nin meşhur otlarıdır. Bu festivalde enginar tatlısından kabak çiçeği dolmasına, kuşkonmazdan, rezeneye, bitki çaylarından şifalı otlara  kadar yüzlerce ot çeşidini tanıma fırsatı bulacaksınız. Bu otları direk satın alabileceğiniz gibi tüm bu otlardan yapılmış börekler, gözlemeler, yemekler ve hatta tatlıların tadına bakabileceğiniz bir festivaldir Alaçatı Ot Festivali.Ayder Turizm Ayderlegez Alaçatı Ot Festivali Turu www.ayder.com.tr Çekergerz Hakan Aydın

Tavsiyem bu festivale gitmeden önce mutlaka bu otların kullanım alanları ve faydaları konusunda bir ön araştırma yapmanızdır. Aklıma gelenleri sizler için aşağıda listeledim. Festival zamanı oldukça kalabalık olduğundan satın alacağınız otun erken saatlerde bitmesi söz konusu olabilmektedir. Her festivalin bir öne çıkan otu o senenin festival otu olarak lanse edilmektedir. Örneğin 2017 ebegümeci iken 2018 ise kuşkonmaz yılı olarak adlandırılmıştır.Ayder Turizm Ayderlegez Alaçatı Ot Festivali Turu www.ayder.com.tr Çekergerz Hakan Aydın

Alaçatı Ot Festivali sebebiyle kurulan tezgahlarda belki de hiç duymadığınız onlarca ot çeşidi ve bu otlardan yapılmış yemeklerden oluşan bir şölen sizleri bekliyor olacak. 3-5 lira aralığında çeşit çeşit sarmalar, tatlılar, börekler, içeceklerin tatlarına bakabilir, dilediğinizi satın alıp evinize getirebilirsiniz. Hatta biraz abartıp otlu baklava bile yapmışlardı. Ben tadına baktım . Hiç de fena değildi bence :)Ayder Turizm Ayderlegez Alaçatı Ot Festivali Turu www.ayder.com.tr Çekergerz Hakan Aydın

Damla sakızlı muhallebi, dondurma, kahve hemen her yerde satılan ve gitmişken denenmesi gerekenler listesine alabilirsiniz. Maalesef festival esnasında Alaçatı sokaklarını boş görebilme ihtimaliniz olmadığı için intertte gördüğünüz o begonvillerle kaplı pencereli evlerin fotoğraflarını çekebilme şansınız zayıf.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Sadece tezgahların olduğu mekanlar yerine zamanı göz önünde bulundurarak Alaçatı sokaklarını da keşfe çıkabilirsiniz. Merkezden uzaklaştıkça daha da tenhalaşmaya başlayan Alaçatı sizlere keyifli anlar yaşatacaktır. Ayder Turizm Ayderlegez Alaçatı Ot Festivali Turu www.ayder.com.tr Çekergerz Hakan Aydın

Festival günlerinde sokaklar gördüğünüz gibi. Bana sorarsanız zamanınız yeterli ise festivalin son günü olan Pazar gününe denk getirip Alaçatı Ot Festivali’ni öyle gezmek. Zaten en fazla yarım günlük bir tur ile bütün pazar ve sokaklar gezilebiliyor. Tavsiyem daha sakin olan Ovacık tarafına da gitmeniz olacaktır.Alaçatı Ot Festivali Çeşme İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın Fotoğrafları www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Doğanın uyanmaya başladığı Nisan ayında zeytin ağaçları arasında yol alacağınız çok güzel manzaralı bir tur olacağından şüphem yok. Bu doğa harikası bölgenin çok da fazla dayanacağını sanmıyorum çünkü yol üzerinde gördüğüm 5 yıldızlı her şey dahil otel konsepti inşaat halindeydi. Umarım bir zamanlar onların olan bu cennet mekanlar hala bu yavruların doğal yaşamları olmaya devam eder.Alaçatı Ot Festivali Çeşme İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın Fotoğrafları www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Bu festivalde açılan pazar tezgahlarında karşınıza çıkabilecek otların listesi.

Açıklamalar yemek.com’dan alıntıdır.

Turp otu: Kolay yetişen, çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan bir bitkidir. Beyaz çiçek açar, haşlandığında salatası yapılır.

Alaçatı Ot Festivali Çeşme İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın Fotoğrafları www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Rezene: Maydanozgillerden, akrabaları dereotu ve kimyon gibi kendine has bir kokuya sahip olan bitkialacati_sokaklari_7Şevketi bostan: Bostanotu, şevketotu, mübarek dikeni, akkız adıyla da bilinen, papatyagillerden dikenli bir ottur. Kemikli kuzu etiyle de yapılır, kaynatılıp salatası da hazırlanır.

Alaçatı Sokakları

Ebegümeci: Halk arasında develik ya da gömeç olarak da bilinen, leylak ya da pembe renkli çiçekleriyle insanın gözünü, güzel salata ve yemekleriyle karnını doyuran bir bitki.

Alaçatı Sokakları

Cibes otu: Cibez otu olarak da bilinen, salatası ve yemeği yapılan turpgiller familyasından bir ottur. Lahana ve karnabaharın kesilip toplanma işleminden sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir ot.

Alaçatı Sokakları

Arapsaçı: Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.

Alaçatı Sokakları

Deniz Börülcesi: Adı üstünde deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Kendisi şaşırtıcı şekilde ıspanakgillerdendir. Tuzludur, ekşidir ama lezzetlidir. Yemeği de salatası da yapılır.

Alaçatı Sokakları

Hardal otu: Şekil olarak turpotuna benzer. Tatlı hardal ya da ak hardal olarak da bilinir. Turp otuna göre daha ince yapılı ve sarı çiçekli olur. Kendisiyle hem salata hem de yumurtalı kavurması yapılır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Stifno: Halk arasında istifno, bambul, bambıl, köpek üzümü ya da it üzümü olarak da bilinen kabak, biber ya da börülceyle pişirilince efsane bir lezzete dönüşen bitkidir.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Dağlama: Koyungözü ya da alagömeç olarak da bilinir. Tek yıllık otsu bitkiler kategorisindedir. Börek ve gözlemelerde kullanılıp.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Eşek dikeni: Yol kenarlarında bolca bulunan hatta dikenimsi yapısıyla hiç yenilmeyecek gibi bir his uyandıran bitkidir.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Kaz ayağı: Kazıyak, gazyak, karakazıyak ya da gazayağı olarak da bilinen, maydanoza benzeyen bir bitkidir. Turşusu da salatası da böreği de yemeği de yapılır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Radika: Hindiba, tatlı radika, karahindiba olarak geçer. Tırtıklı yapraklı, koparıldığında sütü çıkan bir bitkidir. Balık yerken en çok tercih edilen salatalarda hep radika vardır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Gelincik: Narin mi narin bir bitkidir. Alt yapraklarından enfes yemekler ve salatalar yapılırken renkli yani kırmızı yapraklarından reçeli yapılır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Köremen: Yabani pırasa, yabani sarımsak, sirım ya da körmen olarak da bilinen, yemeği oldukça lezzetli olan bir ottur. Bodrum usulü yapılıyorsa mutlaka nohutla pişirilir. Kömürem diyenler de vardır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Su teresi: Sulak yerde yetişir, roka sevenlerin hoşlanabileceği bir güzelliktedir. Terenin akrabası olur. Salataya katıldığında ne kadar güzel olduğunu anlarsınız.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Sinir otu: Çayı ve lapası yapılarak kullanılan bitkidir. Sinirli ot da denir.

Alaçatı Sokakları

Eşek helvası: Helvacık otu, sütlüce, çoban düdüğü ve sütlü diken olarak da bilinen, dikenli bir bitkidir. Salatası yapılır, haşlanıp afiyetle mideye gönderilir. Eşeklerin bayılarak yediği otlardan bir tanesi olduğu için bu ismi alır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Hodan: Kaldırık, galdırık ya da zılbıt gibi isimlerle anılan, mavimsi mor renkli bir kök bitkidir. Yumurtayla yapıldığında bir harika olur.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

İğnelik: Leylek gagası, mis otu ya da tarak otu olarak da bilinen, pembe çiçekleriyle göz alan bir ottur. Tabii ki salatası, böreği, gözlemesi ve haşlaması yapılır. Bir Ege klasiğidir.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Kaya koruğu: Temmuzda başlayıp ekim ayına kadar açmaya devam eden bir sulak bitkidir. Özellikle denize yakın bölgelerde hemen çıkıverir. Haşlanıp salatası da yapılır yemeği de.

Alaçatı Sokakları

Kuş otu: Serçe dili ya da serçe otu olarak da bilinen ottur. Salatası bir harika olur, yemeklerin yanına pek yakışır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Sirken: Ispanak yemeği gibi de yapılabilen, yumurtalısı da olan ve hatta haşlanıp salata haline de getirilebilen ottur. Geleneksel Ege yemekleri arasında yerini alır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Tilkişan: Yabani tatlı, kuşkonmaz, kedirgen, tilkişen ya da tatlı sarmaşık olarak da adlandırılan, çalı gibi dikenli bir yapıya sahiptir. Yumurtalı ya da yumurtasız kavurmaları yapılır.

Alaçatı Fotoğrafları Sokaları ve Alaçatı Ot Festivali İzmir Türkiye Çekergezer Hakan Aydın www.hakanaydın.com.tr www.cekergezer.com

Zahter: Kara kekik ya da dağ kekiği de denir kendisine. Misler gibi kokar. Salatası da yapılır, kavurması da.

Alaçatı'da Bir Garip Kelebek www.hakanaydın.com.tr Hakan Aydın Çekergezer

Yabani Marul: Süt otu, dikenli marul ya da acı marul adlarından yalnızca birkaçıdır. Mat yeşil yaprakları ve dikenli bir yapısı vardır. Bu güzel otun da salatası ve yemeği yapılır.

Alaçatı Sokakları

Gezi yazıları ve fotoğraflar için siteme abone olabilirsiniz. Alaçatı fotoğrafları için görüş ve taleplerinizi aşağıdaki yorum bölümüne yazarak bana ulaşabilirsiniz.

4 Yorumlar

  1. Zerdali Çekİrdeği

    Egeliler biz iç anadolu neferlerine siz bilmezsiniz bu otu falan diyolar ya hep, çalışıp çıkarım artık karşılarına 😄 Bir botanikçi varsa şunların latince ismlerini de yazsa havamız 1500 olur 😂 Alaçatı ot festivali dışında da sezonda sokakları insan trafiği kilitlenmesi yaşayan bir kasabamız olmuş. 2 yıl önce gitmiştim, iyice bi görebilsem severdim de insandan göremedim 😂

    Yanıtla
    • Çekergezer

      Evet işte tam da o yüzden festival zamanı değil de sonrasında gitmek gerekiyormuş onu tecrübe ettim. Yok ben illa festivali de görcem diyorsan eğer o zaman son günü gidip sonrasında Alaçatı keyfi yapmak en mantıklısı bence. Otların latincelerini ezberlemek zor olur bu arada yaa :) Ben Türkçelerini araştırırken bile zorlandım

      Yanıtla
  2. Begonvil Sokağı

    Alaçatı’yı pek sevmiyorum ben, çok sosyetik.. Bir çok popüler turistik yer öyle ama ben onları da sevmiyorum. Alaçatı’nın sörf yapılan havuz gibi koyu güzeldir ama, tepeden vızır vızır gelip giden sörfçüler iri ve renkli sinekler gibi görünür. Bakir koyları da var, insanlar çarşısında mizansenlere takılmaktan vakit mi bulamıyor acaba? Bulamasınlar. Sanki Delikli koy ile ilgili bir fotoğraf/anı hatırlıyorum yazdığın ama..?
    Otlara gelince ot bizim işimiz Egeli olarak ama ben aşırı fanatik değilim. Babam arapsaçının yemeğini çok severdi, bence kötü rakı gibi kokuyor. Otu pr malzemesi yapmak güzel fikir oraları için. Sakin yer yok Çeşme’de Ovacık da bile beach vs diye bir sürü yerler açmışlar.
    Yazı da fotoğraflar da güzel ama Çekergezer fotoğraflarının alışıldık enerjisi yok, sanırım Alaçatı yı çok da sevmiyorsun?
    Yaz daha çok yaz, emojili şiveli yaz, mutlu yaz çok wikipedik bilgi koyma bi zahmet bakıversinler. Yazının ortasında pencere çıksın gitceniz mi yeni yazı var desin. Çok profesyonel olma bence.
    Telefondan yorum gönderemedim, hep büyük harf yazdı e posta bilgilerini.
    Allah’a emanet..

    Yanıtla
    • Çekergezer

      O kadar da mı belli oluyor hemen yaa :)) evet ben de çok sevmiyorum Alaçatı’yı özellikle bu ikinci gidişimde biraz daha kaybetmiş gibi geldi güzelliklerini. Ben her iki gidişimde de sörfçüleri görme fırsatım olmadı maalesef. Olsaydı güzel fotoğraflar çıkardı muhtemelen. Tavsiyelerini dikkate alıyorum elbette. En kısa sürede uygulamaya geçiririm. Evet biraz daha resmi bir dil kullanma eğiliminde olduğumu ben de fark ettim ama istemeden de olsa insanın kalemine yansıyor sanırım o anki ruh halleri. Hatırlatma için teşekkürler efenim. Bir ayı geçti yazı yazmayalı. Fotoğraflar arşivde tozlanmasın diye uğraşıyorum ama en kısa zamanda yeni yazılarla ve Çekergezer enerjisiyle buluşmak üzere diyelim. Mutlu huzurlu günler dilerim

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son gezi yazılarım

Kıbrıs Gezi Rehberi

Kıbrıs Fotoğrafları için tıklayınız Aslında Kıbrıs hikayem katıldığım İtalya turuyla başladı diyerek yazıya giriş yapıyorum ama:) dua edin dünya bir toz ve gaz bulutuydu diye başlamadım. O turda tanıştığım güzel insanlardan biri, "ya Hakan, bizim Kıprıs'ta bir yarışma...

daha fazla bilgi edinin

Mavi Köşk

Mavi Köşk hakkında hiç bir bilgimin olmaması beni derinden üzdü. Hele de orada yaşananları ve ne amaçlı kullanıldığını öğrendikten sonra bir kez daha utandım. Böylesine yakın bir tarihin mihenk taşı sayılabilecek simge yapıları ve olayları hakkında bilgi sahibi...

daha fazla bilgi edinin

Tünektepe Teleferik

Tünektepe Teleferik, Sarısu Teleferik, şeklinde karşıma çıkan bu yer hakkında öncelikle belirtmeliyim ki manzarası muhteşem. Antalya Belediyesinin en ucuz teleferik diye lanse ettiği aslına bakarsanız o kadar da ucuz olmayan teleferik. Kişi başı 15 liraya...

daha fazla bilgi edinin
error: İçerik için bana ulaşabilirsiniz